Familien Wegeberg

Margrethe Lauridsen (Farup)

Persondiagram

Yderligere navne

Yderligere navne Navn
Giftenavn Farup

Forældre

Fader Fødselsdato Moder Fødselsdato
Anders Nielsen Lauridsen 15.11.1805 Johanne Lasdatter (Lauridsen) 24.09.1804

Personbegivenheder

Begivenhedstype Dato Sted Beskrivelse
Fødsel 14.02.1841 Fanø, Rindby, Nordby Sogn
Dåb 14.03.1841 Nordby Kirke
Vielse 18.11.1862 Fanø, Nordby Kirke
Død 06.05.1911 Byen, Fanø, Nordby Sogn
Begravelse 08.05.1911 Fanø, Vestre Kirkegård, Nordby

Notater

Lene Farup beretter om sin oldemor:

Iflg. Fanø Ugeblad, under dødsfald og begravelser, stod der den 13 maj 1911 følgende:

Efter længere Sygeleje døde forrige Fredag Enkefru Margrethe Farup og begravedes i Mandags.
Hun var den sidste af 5 Søskende, hvoriblandt Overlærer Lauridsen og Direktør Jes M. Lauridsen var en slægt, hvor store begravelser var et Særkende.
Enkefru Farup var desuden som husmoder, dygtigheden selv, venlig og gæstfri og forstod at omgaas baade høje og lave.
Hun var ung af Sind, og bar sin alder, saa man ikke skulle antage hende for 70 Aar.
Et stort Følge ledsagede hende til Graven og mange Kranse dækkede hendes Kiste. Hun begravedes paa Nordby Vestre Kirkegaard.
Hun vil være elsket og savnet.
Denne dødsannonce er i store træk, hvad jeg ved om min oldemor, men den siger jo heller ikke så lidt. Der står, hun var en dygtig husmoder, men når man tænker på, hvad en husmoder dengang havde til opgave, uden moderne hjælpemidler, og at hun derudover passede landbruget, når hendes mand var på søen, fødte otte børn over en periode på 18 år, så kan man kun konkludere, at hun var en sej kvinde.
Sorger blev hun jo heller ikke sparet for. Hendes ældste datter, som boede i forældrenes hus med sin mand efter deres bryllup, døde som 30 årig. Svigersønnen og deres lille datter på 2 1⁄2 år blev boende i huset. Hvad datteren døde af, har ikke været muligt at opdrive, hverken aviser eller kirkebøger fortæller noget derom.
Fire år senere mister oldemor en søn. Han uddannede sig inden for toldvæsenet, men døde som 20 årig. Heller ikke hans tidlige død har jeg kunnet finde årsagen til. Under alle omstændigheder er det da helt klart, at det må have taget hårdt på deres mor, en sorg som mange mennesker aldrig vil komme helt over, og alligevel bliver hun beskrevet som en kvinde, der er ungdommelig af sind og udseende. Hun er heller ikke en snob, men lige venlig over for alle typer mennesker, ja man bliver da helt stolt over at være hendes oldebarn.

Nu havde farfars søster og mand gården for sig selv, men i og med, at det var hele søskendeflokkens barndomshjem, blev stedet stadig et naturligt samlingspunkt, når de kom på besøg på Fanø.
Alle de andre søstre var blevet gift og flyttet fra Fanø, Den eneste ud over Margrethe, der boede her, var broderen Søren og hans kone Anne, med hvem han fik 8 børn, 4 sønner og 4 døtre.
I en bog om Fanøs søfolk stod der i forbindelse med oldefars levnedsbeskrivelse og død, at han efterlader to sønner, Kaptajn Søren Farup og Postmester Anders Farup. Desuden svigersønner kaptajnerne H.H. Rødgaard, H.N. Gregersen, H.J. Hansen og Fr. Wegeberg.
Nu ved jeg godt, at bogen handlede om søfolk, men der står ikke en pind om konen og de fire døtre, men man kan da konkludere, at alle pigerne er blevet godt gift, og er gået ind til en tilværelse, der i princippet lignede deres mors.


Medier

Billeder

Margrethe Lauridsen

Postkort fra Margrethe til Anina Farup. 1904